marți, 25 septembrie 2012

Tutun ieftin de vanzare



Tutunul. Informatii generale


» Tutunul face parte din familia solanaceelor, originar din Mexic, unde in secolul al VI-lea era folosit pentru anumite ritualuri religioase. Si indienii, care numeau planta “tobacco”, o foloseau la diferite ritualuri magice sau religioase, fumand-o in pipe special confectionate. Fumatul era raspandit si in triburile din America de Nord.
» Tutunul a fost introdus in Europa de spanioli. S-a raspandit foarte repede, incepand cu Franta (1560), desi europenii au considerat-o inca de la inceput o planta diabolica.
» In 1735, botanistul suedez, Linne, denumeste tutunul: “Nicotian Tabacum”, denumire care vine de la cel care l-a raspandit in Europa, Jean Nicot.
» In Europa, obiceiul de a fuma este relativ recent ar a inceput sa se raspandeasca dupa cel de-al doilea razboi mondial. Incepe sa se raspandeasca rapid in intreaga lume.
» S-a stabilit ca in lume la ora actuala fumatul este raspunzator pentru mai mult de 4 milioane de decese anual. Pana in anul 2020, numarul deceselor in randul fumatorilor se va ridica la 10 milioane. In ultimii 40-50 de ani a fost dovedit tot mai clar ca tutunul contine substante nocive (canceroase si iritante).

» Tutunul are o compozitie complexa. In frunze se gasesc diverse componente chimice: celuloza, proteine, amidon, steroli, minerale etc. Dar veti putea spune ca acesti compusi se mai gasesc si in alte plante dar tutunul are ca substante specifice nicotina si isoprenoizii (hidrocarburi nesaturate). Multa vreme s-a crezut ca nicotina este cel mai toxic agent activ al tutunului si intr-adevar este o otrava foarte puternica, o doza de 5mg de nicotina fiind suficienta pentru a omori un caine in cateva clipe prin paralizia nervilor motori iar una de 60mg este la fel de eficienta pentru om. Fumul inhalat este un aerosol( =particule lichide si solide de dimensiuni f. mici, intre 0.001 si 100 microni) concentrat cu miliarde de particule pe cml. Temperatura in zona de ardere a unei tigari este in jur de 884°c. printre noile componenete ale fumului de tigara se numara oxidul de carbon, gudronul si alte substante iritante pentru sistemul respirator. Diversii iritanti respiratori se mai gasesc in fumul de tutun in concentratii mari patologice iar printre acestia se numara: acroleina, formaldehida, acidul cianhidric, acetaldehida. Dar totusi cei mai periculosi factori din fumul de tigara sunt substantele cancerigene si cocangerigene care se gasesc in aerosolii produsi de fumul de tigara si care poarta denumirea generala de gudroane. Fumatul modifica comportamentul implicând factori fiziologici, psihologici si sociali. Studiile au aratat ca fumatul determina dependenta fiziologica de nicotina, exacerbând pofta de a fuma dupa încercarea de abandonare a fumatului. Reducerea concentratiei plasmatice a nicotinei imediat dupa intreruperea fumatului sta la baza manifestarilor ce apar : durere de cap, iritabilitate, greata, labilitate emotionala. Diminuarea acestor manifestari se poate face prin folosirea gumei cu nicotina sau a plasturilor cu nicotina. Fumatul este un obicei ce minimalizeaza emotiile negative cum ar fi durerea, frica, furia. Obiceiul fumatului poate avea efecte sociologice adânci, cum ar fi preluarea obiceiului de la parinti si prieteni. Relatia dintre fumat si boala de inima a fost intens studiata. Fumatul este un factor de risc sigur pentru dezvoltarea cardiopatiei ischemice si a infarctului de miocard, cât si în amplificarea riscului de moarte si recurenta a infarctului miocardic. La supravietuitorii unui infarct miocardic care mai continua sa fumeze, rata recurentei este de 2 ori mai crescuta decât pacientii ce au renuntat la fuamat. Riscul aparitiei unui alt eveniment cardiac scade progresiv dupa oprirea fumatului. În ciuda numeroaselor evidente ce au demonstrat relatia certa dintre fumat si aparitia bolilor cardiovasculare, mecanismele prin care fumatul îsi exercita efectele negative sunt partial cunoscute.

Stiati ca producatorii adauga in tigarile dumneavoastra o substanta toxica ce ajuta nicotina sa se absoarba mai rapid, crescand astfel dependenta de produsul lor ?

Fumatul este principala cauza a cancerului pulmonar. In prezent, in Statele Unite este cancerul cu cea mai mare incidenta la barbati si in unele state chiar si la femei. Fumatul favorizeaza si aparitia cancerului de esofag si vezica urinara, este unul dintre principalii factori responsabili de producerea infarctului si este legat de unele afectiuni ale stomacului, cum ar fi ulcerul.

Multe fete fumeaza pentru a-si mentine silueta dar este un obicei daunator pentru organism. Toata lumea stie ca la prima tentativa de a fuma, de obicei, cel care incearca se simte ingrozitor de rau, se face galben la fata si are senzatii de greata si voma. Dar, treptat organismul se obisnuieste si devine rezistent astfel incat efectele nocive nu mai sunt atat de evidente; totusi, desi sunt ascunse, ele exista in continuare.
Substantele nocive din tutun ajung cu multa usurinta in sange si tot ceea ce afecteaza sangele influenteaza orice organ si tesut din organism. Tutunul dauneaza mult globulelor din sange, are un efect extrem de nociv asupra sistemului nervos si influenteaza in mod negativ circulatia. Fumatul nu constituie numai principala cauza a cancerului pulmonar ci provoaca si boli foarte grave ale plamanului, ca, de pilda, emfizemul si bronsita.
Persoanele care sufera de tuberculoza, palpitatii, puls neregulat, cancer, disfunctionalitati ale pielii, paralizii, afectiuni ale sistemului nervos si au folosit intr-o forma sau alta tutunul, vor constata ca aceste suferinte, in multe dintre cazuri, pot fi legate direct de consumul de tutun.
Tratament: Veti constata ca tratamentul prezentat in continuare este extrem de eficient pentru a renunta definitiv la acest obicei.
Urmati timp de 8-15 zile un regim alimentar bazat pe sucuri de fructe si supe de legume. Supele de legume sunt extrem de hranitoare si, de aceea, au un efect tonic.
Faceti multe bai fierbinti, cel putin una pe zi, destul de calde pentru a transpira din abundenta. Terminati baia cu o frectionare cu un prosop rece sau cu un dus rece.Stati in cada intre 30 de minute si o ora, sau mai mult daca este posibil, adaugand in permanenta apa fierbinte. Daca aveti senzatii de slabiciune sau lesin, puneti un prosoprece pe cap si pe gat. In timp ce sunteti in cada, consumarea de lichide din abundenta intensifica transpiratia prin care se elimina substantele toxice din organism. Pentru stimularea circulatiei frectionati energic cand va stergeti.
Ceaiul de trifoi rosu este foarte eficient pentru detoxificarea organismului. Folositi inflorescenta, o lingurita la o ceasca de apa clocotita. Lasati sa infuzeze si beti intre 5 si 12 cesti pe zi.
Ceaiul de magnolie este recomandat in special celor care vor sa renunte la acest obicei. La fel frunzele si semintele de mirt. Ceaiul se prepara la fel ca oricare alt ceai de plante.







TUTUNUL

- Este şi el un drog!!!
- Cuvântul“tutun”provine de la insula Tobago din arhipe- lagul Antilelor, acolo unde această plantă era cultivată. Indienii numeau această plantă ”petum”.
- Aztecii şi incaşii foloseau tutunul cu precadere în timpul ceremoniilor religioase. Le potolea foamea şi îi ajuta să reziste mai bine la oboseală.
- În limba spaniolă , cuvântul “Cigare” înseamnă “ciocul berzei” şi derivă din ”cigarar” = a înveli ,a înfăşura în hârtie.
1.Despre fumat

Fumatul este cunoscut de acum 300de ani ,dar a început
să se răspândească după cel de-al II-lea război mondial
în toate ţările lumii. În lume,la ora actuală,au loc mai mult
de 1 milion de decese anual din cauza fumatului. În ultimi 40-50 de ani s-a dovedit tot mai clar că tutunul conţine substanţe nocive.
În frunze se găsesc diverse componente chimice:celuloza, proteine,amidon,steroli,minerale etc. Aceste substanţe se mai găsesc şi în alte plante, dar tutunul are ca substanţe specifice nicotina şi isoprenoizii.
Nicotina este o substanţă foarte toxică.O doză de 5 mg fiind suficientă pentru a omorî un câine în câteva clipe, iar o doză 60 mg fiind suficientă pentru a omorî un om. Studiile au
arătat că fumatul determină dependenţă fiziologică de nicotină, exacerbând pofta de nicotină după încercarea de abandonare a fumatului. Fumatul este un obicei ce reduce emoţiile negative cum ar fi durerea, frica,furia etc. Obiceiul fumatului poate avea efecte sociologice adânci,cum ar fi preluarea obiceiului de la părinţi şi prieteni. Fumatul este un factor de risc sigur pt.
dezvoltarea cardiopatiei ischemice şi a infarctului de miocard ,cât şi în amplificarea riscului de moarte şi recurenta a infarctului miocardic.

2. Dependenţa de tutun


Criterii de dependenţă: Fumatul
Utilizare necontrolată DA
Efecte psihotrope DA
Comportament indus de drog DA
Stereotip în folosire DA
Folosire în ciuda efectelor adverse DA
Recidivă după abstinenţă DA
Toleranţa DA
Dependenţa fizică DA
Plăcere / stare de euforie DA




3.Ce trebuie să faci pentru a
renunţa la fumat ?


Pentru a se lăsa de fumat, un fumător trebuie să decidă singur, prin propria voinţă, renunţarea la fumat.

4.Statistici

În fiecare zi mai mult de 3000 de adolescenţi din S.U.A fumează prima ţigară şi astfel fac primul lor pas pentru a deveni un fumător regulat;
O treime dintre aceştia vor muri datorită bolilor provocate de fum;
40% dintre adolescenţii care fumează regulat au încercat cel puţin o dată să se lase de fumat;




5.Avertismente

1). Fumătorii mor tineri;
2). Fumatul blochează circulaţia sângelui în artere,provoacă infarct miocardic şi acid vascular cerebral;
3). Fumatul provoacă cancer pulmonar, care este letal;
4). Fumatul în timpul sarcinii dăunează copilului dumneavoastră;
5.) Protejaţi copii:nu-i lăsaţi să respire fumul de ţigară;
6). Doctorul sau farmacistul dumneavoastră vă poate ajuta să vă lăsaţi de fumat;
7). Fumatul dă dependenţa, nu începeţi să fumaţi!
8). Oprirea fumatului scade riscul de îmbolnăviri cardiace sau pulmonare fatale;
9). Fumatul poate provoca o moarte lentă şi dureroasă;
10).Fumatul încetineşte circulaţia sângelui şi provoacă impotenţa;
11).Fumatul provoacă îmbătrânirea tenului(pielii);
12).Fumatul poate dăuna calităţii spermei şi scade fertilitatea;
13).Fumul de ţigară conţine benzeni,nitrozamine, formaldehide şi cianuri;

6.Ştiaţi că ……

- fiecare ţigară fumată poate scurta cu 8 minute viaţa celui ce o fumează;
- femeile căsătorite cu fumători sunt de patru ori mai predispuse să moară de cancer pulmonar decât femeile căsătorite cu nefumători;
- gudronul din ţigări îngălbeneşte dinţii;
- există 15 substanţe cancerigene diferite în fiecare ţigară;
- un om care fumează un pachet de ţigări pe zi, timp de 1 an, va avea un 1 litru de gudron depozitat în plămâni;
- 19% din totalul incendiilor fatale sunt cauzate de fumat;
- fumatul alterează gustul şi mirosul ,determină ridurile faciale ,iar unele studii demonstrează că au un efect negativ şi asupra auzului;





7.Ordonanţa nr.13 privind modificarea şi
completarea legii pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumul produselor din tutun


1.Litera a) a articolului 2:
“a) prin produse din tutun se înţeleg produsele destinate fumatului,prizatului,suptului sau mestecatului, fabricate total ori parţial din tutun, modificat genetic sau nu;”
2.Litera e) a articolului 2:
“e) prin fumat se înţelege inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conţinut în ţigarete,ţigări de foi,cigarillos şi pipe;”
3.Litera i)a articolului 2:
“i) prin cigarillos se înţeleg ţigările de foi de dimensiuni mai mici;”
4.După alineatul (1) al articolului 3:
“(1) Se interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de stat şi private.”
5.Punctul 14 al anexei:
“14. Fumul de ţigară conţine benzen,nitrozamine, formaldehidă şi cianuri.”





Tutunul, surse Wikipedia :

Tutunul sau „tabacul” (Nicotiana) este o plantă din familia „Solanaceae” familie de care aparţin şi tomatele, cartoful, şi mătrăguna. Tutunul ajunge în Europa după descoprirea Americii (1492). Francezul Jean Nicot a contribuit la introducerea tutunului în Franţa ca plantă medicinală. Mai târziu s-a reuşit izolarea nicotinei din frunzele de tutun. Iniţial, acest alcaloid a fost folosit ca insecticid, ulterior a fost trecut la categoria droguri.

Utilizare

Până în secolul XVII, tutunul era considerat plantă medicinală folosită în afecţiunile oculare. Ca plantă de cultură sunt folosite în prezent (2009) numai două varietăţi dintre Nicotiana tabacum din „Virginia” este cea mai răspândită. Recoltarea tutunului se face în mod deosebit pentru producerea ţigărilor. Tutunul de culoare închisă obţinut prin uscarea frunzelor plantei Nicotiana rustica este un tutun mai apreciat decât tutunul de culoare deschisă. În prezent, industria farmaceutică caută obţinerea din tutun a unor medicamente. Tot din tutun se obţin extracte pentru industria de parfumuri.

Tutunul face parte din plantele al căror genom este bine cunoscut; de acea este o plantă utilizată frecvent în cercetările genetice. O altă utilizare a plantei este ca plantă ornamentală, cu variantele Nicotiana sylvestris, Nicotiana x sanderae, „Nicotiana forgetiana şi Nicotiana alata. Prin încrucişări s-au obţinuţi produşi cu flori cu un colorit variat şi cu aromă plăcută ca de exemplu „Regina nopţii” (Nicotiana alata).

În prezent sunt tot mai criticate reclamele care propagă fumatul, se caută informarea consumatorilor despre efectele negative ale nicotinei prin material documentar sau prin legi care le impun producătorilor ca pe pachetul de ţigări să existe inscripţia „tutunul este un produs cancerigen”. În Europa sunt localuri sau locuri de muncă unde, pentru protejarea nefumătorilor, este interzis fumatul.




CULTURA TUTUNULUI I.

Datorita sensibilitatii mari a plantelor fata de temperaturile scazute, a perioadei sale lungi de vegetatie,
a semintelor mici, tutunul nu se seamana direct in camp, ci in rasadnite. Se produce mai intai rasadul de tutun,
care dupa trecerea pericolului brumelor tarzii, se planteaza in camp.
Samanta

Samanta folosita pentru semanat trebuie sa fie cu puritate fizica de minim 94%, capacitate germinativa peste 70%,
lipsita de semintele unor specii de buruieni parazite (Orobanche spp., Cuscuta spp.).
Temperatura minima de germinatie a semintelor de tutun cultivate la noi in tara este de minim 11-12 grade C,
temperatura optima de 25-28 grade C, iar temperatura maxima de 35-38 grade C.

Semanatul se realizeaza in rasadnite calde, avand ca sursa de caldura biocombustibilul (gunoiul de grajd proaspat),
aburii sau apa calda. Pentru grabirea rasaririi, semintele de tutun care se seamana in rasadnite dupa 20 martie ,
se supun in prealabil unui proces de incoltire.

Soiurile de tutun cultivate in Romania:

Tipul Mare consum: Banat 13; Banat 95; Baragan 132; Baragan 133; Baragan 185;

Tipul Burley: Burley 114; Burley 194; Burley 224; Burley 235; Tennessee 86;

Tipul Oriental: Djebel 123; Djebel 143; Djebel 212; Djebel 252; Molovata 94; Molovata 155; Molovata 178;

Tipul Semioriental: Ghipati 55; Ghimpati 69; Ghimpati 111;

Tipul Virginia: Virginia 180; Virginia 196; Virginia 207






Samanta

Samanta folosita pentru semanat trebuie sa fie cu puritate fizica de minim 94%, capacitate germinativa peste 70%,
lipsita de semintele unor specii de buruieni parazite (Orobanche spp., Cuscuta spp.). Temperatura minima de
germinatie a semintelor de tutun cultivate la noi in tara este de minim 11-12 grade C, temperatura optima de
25-28 grade C, iar temperatura maxima de 35-38 grade C.

Semanatul se realizeaza in rasadnite calde, avand ca sursa de caldura biocombustibilul (gunoiul de grajd proaspat),
aburii sau apa calda. Pentru grabirea rasaririi, semintele de tutun care se seamana in rasadnite dupa 20 martie ,
se supun in prealabil unui proces de incoltire.

Pentru a realiza un hectar de cultura, suprafata necesara pentru rasadnite difera in functie de soi:
· 90-100 mp la soiul Djebel;
· 80-90 mp la soiul Molovata;
· 60-65 mp la soiul Ghimpati;
· 40-45 mp la soiurile Virginia si Baragan;
· 35-40 mp la soirile Banta si Burley;

Epoca de semanat

* se stabileste tinand cont ca un rasad bine dezvoltat se obtine in 40-45 de zile de la data semanatului si
ca plantarea in camp are loc pana cel mai tarziu 15 mai.

Desimea de semanat

* trebuie sa se asigure 2000-2500 de fire/mp.
* semanatul se face manual, iar samanta fiind mica se amesteca bine cu nisip uscat (1kg nisip pentru 6 mp
de rasadnita)

Adancimea de semanat

* adancimea de semanat in rasadnita este de 3-4 mm;
* dupa imprastierea amestecului de samanta nisip, se acopera, imprastiind deasupra mranita, care apoi se
preseaza cu o scandura pentru a pune cat mai bine samanta in contact cu pamantul.

Cantitatea de samanta

* cantitatea de samanta este de 0,4-0,6 g/mp de rasadnita;

Plantarea rasadului de tutun

* se face manual sau mecanizat cu masina de plantat romaneasca (MPR-5);
* rasadul de tutun se scoate din rasadnite in ziua de plantat, prin smulgere fir cu fir, aleganduse plantele
bine dezvoltate si uniforme;
* plantatul se face numai dimineata sau dupa amiaza;
* perioada optima de plantare este 20 aprilie-15 mai;
* desimea de plantare depinde foarte mult de soi - de la 40 mii la 280 mii plante/ha;
* distanta intre plante pe rand este de: 35-40 cm la Djebel, Molovata; 60-70 Burley; 65-70 la Virginia.



Importanta.

Tutunul, planta tropicala originara din America,

a patruns în alte zone ecologice, îndeosebi cu clima temperata, America de

Nord, Canada, Orientul Apropiat, Asia (China, India) si desigur în Europa,

în care s-au dezvoltat exploatari agricole si industrii specifice. Cultivarea

tutunului se datoreaza frunzelor din care se obtin în principal, prelucrate la

uscat, produse pentru fumat (tigarete, havane, etc.). Se mai extrage nicotina,

un alcaloid foarte toxic, utilizat în industria farmaceutica si de pesticide. Din

semintele de tutun se extrage ulei, folosit în industria vopselelor. Turtele se

pot întrebuinta în alimentatia animalelor, deoarece nu contin nicotina.

Cultivarea si prelucrarea tutunului este o activitate foarte rentabila ce

aduce venituri consistente agricultorilor specializati, dar si industriei.

Statistica arata ca cele mai multe tigari pe cap de locuitor se fumeaza în

China, Rusia, SUA si Europa, ceea ce în ultimul deceniu a dus, datorita

excesului, la cresterea numarului de bolnavi de cancer pulmonar si cu

afectiuni cardiace.

Pentru combaterea acestor boli, în Europa, Comisia Europeana a emis

Recomandarea expresa care se înscrie pe pachetele de tigari, iar multe state

au elaborat normative si legi pentru îngradirea si interzicerea fumatului în

locurile publice.

Zonarea ecologica. Tutunul, prin cele cinci tipuri cunoscute,

s-a raspândit în urmatoarele regiuni:
- Oltenia, în Vest în bazinul Jiului, dealurile de la Dragasani, si în est, în Judetele Mehedinti, Gorj, Dolj, Olt;

- Moldova, în Judetele Vaslui, Galati si redus în Vrancea;

- Muntenia, în Judetele Braila, Buzau, Giurgiu, Teleorman, Arges, Dâmbovita, Calarasi;

- Transilvania, În Judetele Alba, Mures;

- Banat-Crisana în Judetele Arad, Bihor si Satu Mare.

Se cultiva pe soluri aluvionare, brun-roscate de padure, cernoziomuri, luto-nisipoase, usoare, cu fertilitate scazuta sau medie. Se evita solurile argiloase, compacte, reci cu exces de umiditate si cele saraturate,
Particularitati biologice si ecologice.
                                     
Tutunul (Nicotiana tabacum) face parte din familia Solanaceae, si ca specie se împarte în sase varietati din care rezulta soiurile si tipurile aflate azi în productie. Importanta mai prezinta si Nicotiana rustica.

Planta are o tulpina înalta, dreapta cu o ramificatii (copili) care

pornesc de la subsoara frunzelor (fig. 8.4). caracteristic pentru tutun sunt frunzele simple de diferite forme, de culoare verde, cu o nervura principala (defect de soi). Radacina este pivotanta, florile grupate în inflorescenta de tip race, fructul o capsula cu 2000-4000 seminte.
Tutunul este o planta iubitoare de caldura, originara din tarile calde, tropicale. Chiar de la germinarea semintelor are nevoi de temperatura ridicata (circa +12 oC), iar în timpul vegetatiei temperatura optima de crestere este de +20…+25 oC.

Gerurile târzii, brumele oricât de slabe si chiar noptile mai racoroase dauneaza tinerelor plante de tutun. De aceea, cultura tutunului în clima temperata, nu este posibila decât prin semanatul în rasadnita, iar transplantarea în câmp se face numai dupa ce a trecut pericolul brumelor si îngheturilor târzii din primavara.

Locul în asolament. Tutunul ocupa o sola separata în

asolamentul cerealier în combinatie cu leguminoasele, care sunt bune

premergatoare. Mai putin indicate sunt indicate culturile prasitoare care elibereaza tutunul. Sunt contraindicate în rotatie plantele care au boli si daunatori comuni (cartoful, tomatele, cânepa, floarea soarelui) si porumbul erbicidat cu trianzine. Se recomanda evitarea monoculturii.







Soiurile.

În cultura se gasesc 23 soiuri de tutun, care se grupeaza în mai multe categorii, dupa marimea frunzelor si aroma fumului:

tutunul de tip oriental (soiul Molovata), tutunul de tip semioriental

(soiul Ghimpati), tutunul de tip Virginia (soiul Virginia 180), tutunul de mare consum (ca de pilda soiurile Ialomita si Banat)
Tipurile de tutun cultivate în România: a-Oriental (Djebel); b-

Oriental (Molovata); c-Semioriental Ghimpati; d-Virginia; e-Burley; f-de

mare consum (Banat).

Se mai pot mentiona si alte soiuri în functie de tipul lor:

- oriental (O): Djebel 123 si Molovata 94, care dau tutunul de cea mai buna calitate pe solurile nisipo-lutoase însorite din Oltenia, Dobrogea si estul Moldovei; se produc tigari fine si havane;
- semioriental (SO): Ghimpati 55, Ghimpati 69, pe solurile mijlocii

din sudul Moldovei si sud-estul Munteniei; tutunul este de buna calitate;
- Virginia (V): Virginia 196, Virginia 207, pe solurile profunde,

permeabile si cu fertilitate scazuta sin sudul Olteniei si pe solurile aluviale de pe Mures; produc tutun de calitate superioara pentru tigari fine si pentru pipa;
- Burley (B): Burley 114, Burley 194, Tenesse 86, pe soluri lutoase,

fertile în centrul si nord-vestul Transilvaniei; produc tutun de calitate medie pentru tigari;
- mare consum (MC): Banat 13, Banat 95, Baragan 132, pe solurile

lutoase, fertile din nord-vestul Banatului, Crisana si Câmpia Baraganului; tutunul produs este destinat tigarilor comune, fiind de calitate inferioara
Pregatirea terenului cere o mare atentie în aplicarea

verigilor agrotehnice ce pot influenteaza în bine sau în rau calitatea

frunzelor de tutun si a produsului final.

Fertilizarea solului se efectueaza în doze diferentiate în functie de

cerintele tipului de tutun si aprovizionarea solului în elemente nutritive.

Studiile si cercetarile întreprinse recomanda îngrasarea cu gunoi de grajd semifermentat, cam 30-40 t/ha la tutunul Burley si MC, încorporat odata cu aratura de baza. Se aplica în functie de soi si fertilitatea terenului.

Erbicidarea se face preemergent, înainte de plantare, cu Dual, pe sol

uscat, la 3-5 cm adâncime. Se mai recomanda Benefex, Meclaron si

Diizocab, încorporate cu combinatorul cu 5-7 zile înainte de plantare.

Lucrarile solului încep cu o aratura de 25-30 cm executata pâna în 15

august dupa premergatoarele timpurii si pâna la 15 noiembrie dupa

premergatoarele târzii. Terenul se niveleaza în primavara cu grapa cu discuri + grapa cu colti. Înainte de plantare, terenul se mobilizeaza superficial cu grapa cu discuri sau cu combinatorul si se încorporeaza azotul si potasiul.

Producerea rasadului. Este singura planta agricola la care

se planteaza plante tinere, cu 2-6 frunze (rasad), ceea ce aduce unele complicatii în tehnica culturii. La producerea rasadului se au în vedere urmatoarele actiuni si lucrari:

Alegerea constructiilor speciale, care se folosesc si în legumicultura, de tipul: adaposturi joase din material pe teren încalzit dau neîncalzit,rasadnite calde sau semicalde (încalzite cu balegar sau prin conducte cu apa calda), sau acoperite cu sticla sau cu plastic (încalzite cu conducte cu apa calda sau cu sobite) sau neîncalzite (solarii):

- pregatirea amestecului nutritiv din doua parti pamânt de telina, doua parti mranita si o parte nisip;

- dezinfectia pamântului nutritiv cu pesticide specifice: Dazomet,

Bassamid sau cu formalina 50%;

- dezinfectia semintelor cu Criptodin;

- asezarea pamântului în rasadnita sau sera, într-un strat de 15 cm,

nivelarea lui si marcarea rândurilor pentru semanat;

- semanatul are loc în perioada 25 februarie – 10 martie în rasadnitele

si serele încalzite si în perioada 10-20 martie în rasadnitele si serele

semicalde, cu câte 0,25-0,3 g/m2 seminte;

- îngrijirea rasadurilor prin lucrari de aerisire, udari periodice,

controlul temperaturilor, plivitul buruienilor, fertilizari 1-2, combaterea

bolilor si a coropisnitelor, controlul rasaririi plantutelor.

Dupa 45-50 zile se obtine un rasad viguros, cu 4-6 frunze si înaltimea

de vreo 10-12 cm, bine înradacinat, liber de boli si daunatori


Rasad de tutun înainte de plantare
Plantarea este recomandabil sa se faca dupa 15 aprilie –20

mai în zonele sudice si în intervalul 25 aprilie – 25 mai în partea centrala si de nord a tarii, dupa trecerea pericolului de brume si îngheturi târzii din primavara. La plantare trebuie sa se realizeze:

- distanta de plantare diferentiat: 40 x 10 cm pentru soiurile orientale, 50 x 20 cm pentru soiurile semiorientale si 60/80 x 50

cm pentru soiurile cu frunza mare;

- numarul optim de plante la recoltare: 150-250 mii la soiurile

orientale, 75-95 mii la soiurile semiorientale si 40-50 mii la

soiurile cu frunza mare.

Înainte de plantare rasadurile se controleaza în ceea ce priveste starea

fitosanitara si de vegetatie. Se opresc numai plantele sanatoase, viguroase, cu aceeasi înaltime si grosime a tulpinii (în vederea mecanizarii plantatului), fara urme de vatamari mecanice si de boli.

Plantarea se executa manual, pe teren plan sau modelat, fiind necesari

15-17 muncitori la un hectar.

Plantarea mecanica se executa cu masinile MPRT-4, MPR-6,

prevazute cu echipament pentru administrarea apei
Îngrijirea culturii la aceasta cultura prasitoare consta din:

completarea golurilor cu rasad de aceeasi vârsta; prasile mecan ice, 2-3 cu cultivatorul CL-2,8, urmat de prasitul manual; politul plantelor prin îndepartarea a 2-3 frunze de la baza acestora; cârnitul (ruperea inflorescentei la deschiderea primei flori); copilitul lastarilor de la subsoara frunzelor când au 3-5 cm; irigarea cu 300-700 m3/ha apa, în perioada cresterii active a frunzelor; combaterea bolilor (mana, viroze) si daunatorilor (larve de viermi de sârma si coropisnitele) cu cea mai mare atentie, fiind foarte periculosi, provocând daune mari plantelor de tutun.

De subliniat ca lucrarile de polit, cârnit si copilit se executa manual,

dar ele sunt obligatorii, deoarece au ca scop dirijarea substantelor nutritive numai catre frunze, produsul principal al acestei plante si obtinerea unei plantatii încheiate.

Recoltarea frunzelor se face esalonat, la maturitatea tehnica

ce coincide în general cu epoca înfloritului, când frunzele încep sa se îngalbeneasca si îsi pierd luciul, tinând seama si de particularitatile soiurilor.
Astfel, tutunul de tip Burley se recolteaza la maturitatea tehnologica

avansata, când frunzele au o culoare galbena, uniforma. La tutunul Virginia, destinat uscarii la caldura artificiala, frunzele se recolteaza la maturitate tehnologica, atunci când culoarea dominanta este galben – verzuie. La soiurile de mare consum (Banat, Baragan) frunzele se recolteaza când vârfurile si marginile lor capata culoarea galbuie.

Se recomanda ca recoltarea sa se faca numai în zilele însorite,

dimineata sau seara.
Pentru retezarea întregii plante se foloseste secera sau un cutit special. Imediat dupa recoltare frunzele sunt sortate supa marime, grad de coacere, vatamari mecanice, atac de boli si daunatori si depuse în localuri special amenajate pentru dospit si uscat.

Productia de tutun variaza între 900-1100 kg/ha frunze uscate, în functie de categoria tipurilor de soiuri.







Calitatea tutunului din Transilvania este comparată cu cea din Caraibe

Mai multe companii din străinătate s-au arătat interesate pentru a colabora cu fermierii din zona Transilvaniei în vederea cultivării tutunului, aceştia oferind seminţe şi chiar tehnologia necesară, în schimbul obţinerii de tutun de calitate de pe teritoriul României, la un preţ satisfăcător.
Străinii interesaţi de cultivarea tutunului pe teritoriul României au încheiat contracte cu fermierii din zona Transilvaniei prin intermediul cărora se obligă să preia producţia realizată de aceşti peoducatoru la un preţ corect.
Aceştia le-au oferit agricultorilor seminţe adaptate condiţiilor pedo-climatice din ţară şi au oferit şi tehnologia necesară pentru cultivarea acestei plante în cele mai bune condiţii.
Culturile de tutun nu sunt folosite doar pentru fabricarea ţigărilor, planta fiind folosită şi în industria cosmetică, în industria parfumului sau industria pielăritului pentru tăbăcirea pieilor, a informat corespondentul Radio România Antena Satelor, Claudiu Padurean, pentru emisiunea „Fermier în România”.
Specialiştii din domeniu compară calitatea tutunului povenit din Transilvania cu cel din Caraibe întrucât în zona Transilvaniei există suprafeţe de teren care nu sunt poluate deloc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu